Детальніше про механічне очищення стічних вод

Механічне очищення передбачає очищення побутових і промислових стічних вод від зважених часток та грубих дисперсних нерозчинних елементів. Цей спосіб один з найбільш ефективних і доступних. Він може використовуватися самостійно або як початковий етап складного комплексного очищення.

Тверді частинки потрібно затримувати не тільки для покращення процесу очищення, але і для захисту та продовження експлуатаційного терміну іншого обладнання. Вони здатні пошкодити чутливі фільтри, засмічують труби, псують побутову та промислову техніку.

Механічна чистка також потрібна для повторного використання технічної води. Особливо це актуально на виробництвах. Якщо в стоках містяться цінні домішки чи сполуки, їх також фільтрують для економії.

Для виробництва чистка стоків – це оптимізація ресурсів та сировини, а для всього світу – ще й найважливіший крок для збереження екології, адже токсичні відходи засмічують грунт, грунтові води, водойми. При правильному оснащенні відсоток використання оборотної води на підприємствах або в господарських потребах може досягати 95%.

Методи механічного очищення

Є три основних механічних методи для очищення стоків:

  • Проціджування. Для уловлювання крупних частинок використовуються решітки та сита. Сітка, через яку проходять стоки, затримує домішки і волокна, а дрібне сито служить додатковим фільтром. Іноді на останньому етапі використовуються мікропроціджувачі, які затримують навіть мікроскопічне сміття.

Детальніше про механічне очищення стічних вод

Барабанне сито

  • Фільтрування. Видаляє зі стоків більш широкий перелік включень. Фільтри відрізняються призначенням і структурою. Вибираються вони індивідуально під кожен об’єкт. Наприклад, для масштабних промислових підприємств потрібні потужні центрифуги та гідроциклони, а для більш «чистих» галузей досить сітчастих та вакуумних фільтрів.

  • Відстоювання. Принцип базується на різній щільності води і завислих речовин. Вода відстоюється в спеціальних резервуарах, які так і називаються: відстійники. Часто додатково використовуються піско- або жироуловлювачі, нафтопастки та інші додаткові пристосування. Відстоювання використовується і як додатковий метод в складних замкнутих системах для поліпшення властивостей води.

Детальніше про механічне очищення стічних вод

Жировловлювач MakBoxFat-15 (з ламелями)

Інструменти, які використовуються для механічного очищення вод

Щоб механічна очистка була ефективною, потрібно забезпечити комплексний підхід.

  • Решітки затримують великі частки. Вони встановлюються у напрямку потоку. Найчастіше це металеві стрижні. Також використовуються решітки-дробарки та інші сучасні технічні рішення.

  • Пісковловлювачі затримують дрібні мінеральні домішки, які випадають на дно за рахунок більшої щільності. Ефективність залежить від швидкості руху водних мас. 

  • Мулові майданчики потрібні для осушення вологого осаду. Він накопичується шарами, а потім збирається та вивозиться. А вода надходить далі в очисні споруди.

  • Відстійники класифікуються залежно від конструкції і призначення. Є первинні і вторинні, горизонтальні і вертикальні, радіальні відстійники.

Детальніше про механічне очищення стічних вод

Радіальний відстійник

Звертайтеся в компанію «Акваполімер Інжиніринг», щоб підібрати обладнання і комплектуючі для очисних споруд побутового та промислового призначення. Ми пропонуємо тільки надійні комплексні рішення на всі випадки.