Флотація стічних вод. Детальніше

Флотація – один із способів очищення стічних вод для видалення і розщеплення твердих часток. Такий метод підходить для видалення домішок та органічних речовин. У різних інтерпретаціях він використовується навіть в хімічній, харчовій та нафтопереробній промисловості.

Принцип флотації базується на існуванні гідрофільних і гідрофобних частинок: змочуваних і незмочуваних. При взаємовпливі води і бульбашок повітря частки спливають на поверхню. Для цього можуть використовуватися спеціальні піноутворюючі реагенти.

Флотація стічних вод. Детальніше

Станція приготування розчину коагулянта

Флотація стічних вод. Детальніше

Насос-дозатор

Флотація стічних вод. Детальніше

Утворення і видалення флотопіни

Водний та повітряний струмені у флотаційній установці спрямовані в одну сторону. Частинки, які розподілені по всьому об’єму води, з’єднуються з повітряними бульбашками, і разом з ними рухаються до поверхні. На стійкість з’єднання домішок з бульбашкою впливають різні фактори: розміри, властивості рідкого середовища, тощо.

Флотація стічних вод. Детальніше

Флотатор

Щоб домогтися максимальної ефективності, в камеру пропускаються тільки бульбашки певного діаметру, інакше швидкість потоків не збігається, а зчеплення не відбувається.

Ефективність флотації

Ефективність флотації залежить від різних параметрів:

  • Чим більше гідрофобних часток, тим якісніше очищення. Для цього використовуються спеціальні реагенти, які змінюють властивості домішок.

  • Повітряні бульбашки повинні бути стійкі до руйнування. Для цього потрібні перевірені піноутворювачі.

  • Занадто великі бульбашки швидко спливають і не захоплюють з собою тверді частинки, а дрібні – не справляються з навантаженням і лопаються. Оптимальний розмір підбирається експериментально.

  • Значення також має рівномірність розподілу бульбашок в потоці та їх кількість.

Крім того, існує три види флотації:

  • Напірна. Вода насичується повітрям під тиском. Можна регулювати кількість повітря та розмір бульбашок. Якщо в процесі не використовуються реагенти, це фізичне очищення.

  • Імпеллерна. Використовується в нафтопереробці, але не дуже ефективна в інших випадках. Висока турбулентність потоків руйнує пластівцеподібні домішки. Для ефективності використовуються поверхнево-активні речовини.

  • З використанням пористих матеріалів. Дозволяє отримувати бульбашки мінімального діаметра, але і швидкість подачі повітря повинна бути мінімальною.

Відходи, отримані в результаті флотації, йдуть до відстійників на подальше осушення і переробку, а стічні води переходять на наступний етап очищення.

Переваги та особливості флотації

Переваги флотації обумовлені специфікою процесу:

  • Для очищення використовується максимально просте обладнання, яке легко обслуговувати.

  • Низька вартість поєднується з високою ефективністю.

  • При роботі з певними видами домішок флотація – найбільш практичне та ефективне рішення.

  • Флотація практично не має аналогів при фільтрації молекул нафтопродуктів та інших специфічних домішок.

  • На очистку не потрібно багато часу.

  • Метод флотації легко комбінується з іншими очисними системами.

А щоб придбати обладнання для облаштування очисних споруд, звертайтеся до наших фахівців. Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує перевірені, надійні і екологічні технології для об’єктів різного призначення і складності.