Дощова каналізація та її компоненти

Дощова каналізація та її компоненти

За своєю суттю дощова каналізація виконує одну просту задачу: служить для збору та відводу рідини, яка випадає у вигляді опадів. При її спорудженні важливо чітко дотримуватися регламентованих стандартів, щоб система була дійсно ефективна, екологічна та надійна.

За принципом роботи є два типи дощової каналізації:

  • Точкові. Мережа дощоприймачів і труб, які їх з’єднують. На дощоприймачі встановлюються спеціальні захисні решітки. Щоб система залишалася справною та не засмічувалася, в ній використовуються механічні фільтри – піскоуловлювачі.

  • Лінійні. Для збору і транспортування води використовується мережа каналів з ухилом до основного колектора.

При облаштуванні дощової каналізації враховуються індивідуальні особливості регіону, ділянки та конкретного об’єкта. Це середня кількість опадів, загальна площа стоку (дахів, доріжок, інших водонепроникних поверхонь), тип та властивості грунту, наявність та розташування вже існуючих підземних комунікацій.

Кут ухилу трубопроводу розраховується, виходячи з його типу, матеріалу, діаметра, протяжності та покриття поверхонь. В середньому, чим менший діаметр – тим більший кут ухилу на метр. Але важливо пам’ятати: якщо ухил менший за норму, система не буде сама справлятися зі своїми завданнями, а якщо більший – трубопровід швидше засмічуватиметься через те, що вода швидко йде, пісок осідає і поверхня замулюється.

Елементи дощової каналізації

Класична закрита дощова каналізація конструктивно складається з системи дощоприймачів, труб, колектора та ревізійних колодязів для обслуговування.

  • Дощоприймачі. Збирають воду з поверхні локально, на ділянках.

  • Придверні піддони. Встановлюються біля дверей або воріт з тією ж метою.

  • Лотки і жолоби. Встановлюються відкрито, в канави під невеликим нахилом, щоб вода йшла в каналізацію природним шляхом.

  • Труби. Встановлюються закрито, під землею, а не в поверхневих траншеях. Зазвичай використовуються азбестоцементні, сталеві або пластикові труби. Азбестоцемент – практичний, але крихкий. Сталь міцніша, але схильна до корозії. Пластик легкий, практичний, невибагливий і представлений в різних варіаціях. Вибір матеріалу залежить від експлуатаційних умов та очікуваних навантажень.

  • Фільтри. Запобігають потраплянню в систему сміття, грунту, великих часток бруду.

  • Оглядові колодязі. Потрібні для контролю системи, обслуговування, ремонтних робіт.

Щоб захистити дощову каналізацію від перенавантаження в разі сильних опадів і несприятливих умов, не рекомендується поєднувати її з дренажною системою. Дренаж краще прокладати нижче глибини промерзання грунту. Глибокі траншеї засипаються щебенем або гравієм. У підсумку це знижує навантаження від тиску талих вод і грунту на трубопровід.

Всі правила та норми, за якими будуються каналізаційні мережі, включаючи дощові, регламентовані. Існують чіткі формули для розрахунків і проектування, конкретні вимоги до матеріалів, рекомендована глибина залягання труб та інші формальності.

Звертайтеся до нас, щоб підібрати якісні і надійні комплектуючі для дощової каналізації. Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує тільки перевірені комплексні рішення різної складності.