Найнезвичніші і великі резервуари у світі

Самі незвичайні і великі резервуари

В країнах колишнього пострадянського простору у більшості людей відсутня звичка пити воду з-під крану через погану її якість. Ті, хто хоче зберегти здоров’я і не має фінансових можливостей, кип’ятять рідину з-під крана або купують питну воду в різних ємностях, тим самим дозволяючи збагачуватися бізнесменам, зайнятих надприбутковим бізнесом.

А ось, наприклад, у багатьох країнах світу справи з питною водою йдуть набагато краще, завдяки геніям інженерної думки. Ознайомимося з найнеймовірнішими інженерними спорудами для зберігання прісної води, які захоплюють дух своїми масштабами.

Найбільше в світі водосховище питної води

Об’єднані Арабські Емірати славляться не тільки величезними запасами нафти. В арабському королівстві культура споживання питної води є однією з найвищих у всьому світі, незважаючи на відносно невеликі її запаси – 600 літрів води на кожного жителя.

резервуар, ємність, об’єднані арабські емірати, пустеля ліва

резервуар, ємність, об’єднані арабські емірати, пустеля ліва

Необхідність будівництва сховища на півдні країни в пустелі Ліва була викликана різким демографічним «вибухом». В недалекому 1960 році чисельність населення країни становила 90 тисяч осіб, а на сьогоднішній день ця цифра наближається до 10 мільйонів жителів. Щоб забезпечити кожного мешканця країни якісною питною водою, був побудований найбільший в світі резервуар, масштаби будівництва і витрати якого просто вражають уяву. Водосховище під пісками пустелі Ліва було споруджено на відстані 160 км від узбережжя, де знаходяться установки опріснення солоної води з моря. Воно вміщує понад 25 млрд літрів рідини, запасів якої вистачить мінімум на 2 роки. У разі природних катаклізмів або надзвичайних ситуацій з цього сховища може щодня поставлятися до 100 млн літрів води для населення. Варто зазначити, що вода з резервуару використовується виключно для прямого вживання, а не для поливу та інших господарських цілей.

резервуар, ємність, об’єднані арабські емірати, пустеля ліва

Вода з пустелі Ліва поставляється по трубах діаметром 100 см, термін служби яких, на думку експертів, становить не менше 50 років. На думку аналітиків з ОАЕ, вода незабаром буде доступна також для регіональних сусідів. Завданням неймовірного за масштабами сховища є створення стратегічного запасу на випадок стихійних лих. Сума інвестицій на будівництво резервуару в ОАЕ складає 450 млн доларів США, при цьому було створено тисячі робочих місць.

Резервуар і система захисту від повеней – два в одному

З ОАЕ плавно переносимося в місто Кусукабе (Японія), розташованого в 30 км від столиці Токіо. Тут побудований один з найбільших резервуарів із захистом від повеней. Споруда по виду чимось схожа на собор. Величезний резервуар в висоту 25 метрів і довжину 177 метрів, розташований під землею, витримує високий тиск. Будівництво підземного резервуару проходило в період 1993 – 2009 років.

резервуар, ємність, японія, гігантський, найбільший

резервуар, ємність, японія, гігантський, найбільший

Першочерговим завданням будівництва такого величезного резервуара був захист Токіо від природних катаклізмів, а точніше повеней і цунамі, які тут трапляються досить часто. Резервуар також застосовується як буфер для накопичення води і пристрій для регулювання параметрів тиску, коли внаслідок тайфунів водні артерії поблизу столиці переповнені.

Така система захисту від затоплення демонструє свою ефективність і рятує від повені приблизно 7 раз на рік. Коли система захисту працює в штатному режимі, в підземній споруді проходять екскурсії для всіх бажаючих. Для цих цілей передбачені переходи, сходи та інші інженерні комунікації.

Фахівці компанії «Акваполімер Інжиніринг» поки такими масштабними досягненнями не можуть похвалитися, але все ще попереду!