Як правильно підібрати насос

Як правильно підібрати насос

Каналізаційні насоси – обладнання, яке використовується для відкачування забруднених стічних і фекальних вод в будинках приватного сектора і на дачах. Деякі види насосів використовують для осушення затоплених підвалів, басейнів і септиків. Основною особливістю фекальних насосів є можливість проходження механічних частинок фракцією від 50 мм. Такий насос знадобиться, коли санвузол знаходиться нижче точки проходження трубопроводу зі стічними водами. Самопливом вони не підуть. При затопленні супермаркетів, торгово-розважальних центрів, вокзалів та інших місць масового скупчення людей, в наявності зобов’язані бути насоси для відведення стічних вод.

Перш ніж купити каналізаційний насос, важливо вміти правильно підібрати обладнання системи очищення відпрацьованих вод. Тут враховується як конструкція насоса, так і його технічні характеристики.

Розглянемо ТОП 10 критеріїв, за якими відбувається вибір каналізаційних насосів:

  1. Конструкція і тип. Бувають насоси, призначені для дачі, які конструктивно і за технічними характеристиками відрізняються від насосів для громадських місць.
  2. Продуктивність. Даний показник повинен відповідати кількості добового виникнення стічних вод, які потребують перекачування. При цьому насос не повинен працювати «вхолосту». Для приватного будинку не потрібна велика продуктивність, тоді як для промислового використання підбираються високопродуктивні агрегати.
  3. Наявність подрібнювача. Застосування насосів з ріжучим пристроєм запобігає засміченню і забиванню трубопроводів з каналізаційними відходами.
  4. Глибина занурення. У паспорті до кожного насосу вказується глибина занурення, яка, в більшості випадків, дорівнює довжині електричного кабелю. Якщо насос опустити глибше паспортних даних, його потужність помітно знижується і продуктивність падає.
  5. Захист від перегріву. Мотор пристрою поміщений в герметичний корпус, простір якого заповнюється рідина, що охолоджує і захищає від перегріву. Для тривалої роботи в місцях громадського користування краще підібрати модель фекального насоса з електронним термодатчиком, який спрацьовує при перегріві агрегату.
  6. Тривалість роботи – важливий параметр при виборі обладнання щодо його умов експлуатації (час простою, циклічність, особливості охолодження і т.д.). Номінальний режим електронасоса вказано в табличці з тепловими характеристиками у вигляді літерного позначення: S1, S2, S3.
  7. Температура каналізаційних стоків, що перекачуються. Вода з вуличної каналізації зазвичай холодна, що дає можливість охолоджувати двигун пристрою. Але для роботи зі стоками високих температур на виробництві варто підібрати модель насоса з функцією регулювання температури, що дозволить експлуатувати двигун довго і без поломок.
  8. Діаметр випускного отвору. Чим більше діаметр випускного отвору, тим нижча ймовірність засмічення. Номінальний діаметр від 40 до 80 мм.
  9. Напір електронасоса – визначає максимальну висоту підйому рідини. Цей параметр дуже важливий, коли потрібно перекачувати великі обсяги стоків, при цьому труба покладена глибоко під землею.
  10. Матеріал корпусу. Чавунні насоси мають високу стійкість до корозії, але бояться температурних перепадів. Сталеві насоси мають меншу масу, але більш уразливі до корозії.

Сфери застосування насосів і їх типи 

Розрізняють 3 види фекальних насосів, в залежності від способу установки:

  1. Занурювальні насоси – встановлюються на дні ємності з рідиною і мають герметичну конструкцію. Застосовуються на дачах, в приватних будинках для осушення погребів і септиків, а також в промисловості.
  2. Напівзанурювальні – двигун таких пристроїв, змонтований на платформі, знаходиться зовні над рівнем каналізаційних вод. Під воду поміщається лише усмоктувальна труба. Широка сфера застосування: від кухонь до технологічних цехів. Коштують, в середньому, на 30-40% дешевше заглибних аналогів.
  3. Поверхневі – компактні, легкі і бюджетні пристрої, які встановлюються біля вигрібної ями. Зі стоками контактує тільки відсмоктуючий шланг довжиною не більше 7 м. Часто застосовуються в якості асенізатору.

Акваполімер Інжиніринг

Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує асортимент каналізаційних насосів різних видів і конструкцій. Звертайтеся прямо зараз і наші співробітники допоможуть підібрати оптимальне обладнання під конкретні завдання з урахуванням способу установки.