Нафтовловлювачі у дощовій каналізації на автозаправках

Нафтовловлювачі у дощовій каналізації на автозаправках

Нафтовловлювачі незамінні на промислових підприємствах. Вони використовуються для систематичного і своєчасного очищення стічних вод від завислих речовин і часток та продуктів переробки нафти. Особливо вони актуальні на автозаправках, в сервісних центрах, на мийках, парковках, сервісах техобслуговування.

Використання нафтовловлювачів значно скорочує концентрацію завислих речовин та нафтопродуктів в дощовому стоці. Є строго регламентовані максимально допустимі показники забруднення стоків завислими речовинами та нафтопродуктами, тож знизити їх концентрацію  до гранично-допустимої або хоча б наблизитися до неї без нафтовловлювачів неможливо.

Всі методи очищення стоків від нафтопродуктів можна розділити на механічні, фізико-механічні, хімічні та біологічні. Найкраще працюють комплексні системи, які поєднують відразу кілька методів та дозволяють досягти максимально ефективного результату.

Як працюють нафтовловлювачі в дощових каналізаціях?

За своєю суттю нафтовловлювач – окремий резервуар, який розміщується під землею. Він може бути горизонтальним або вертикальним. Вода підводиться через патрубок.

Досягаючи пастки, потік стічних вод уповільнює рух. Спочатку рідина відстоюється природним шляхом, а найбільші частки випадають в осад. Це пісок, бруд, дрібні камені. Водночас на поверхні води збираються масляні відходи та продукти нафтопереробки, які піднімаються наверх та там об’єднуються в суцільну «плівку».

Таким чином, нафтовловлювачі працюють в кілька етапів:

  • Відділення та осадження найбільших часток;

  • Поділ рідин, що не змішуються;

  • Затримка і відділення часток, які залишилися, коалесцентним модулем;

  • Фінальне очищення в спеціальному блоці, заповненому сорбентом;

  • Скидання вод у водойму, трубопровід, резервуар, подальше обладнання.

Разом з нафтовловлювачами часто встановлюються пісковловлювачі чи інші додаткові фільтри. Це обумовлено екологічними і санітарними вимогами, а також дозволяє істотно продовжити експлуатаційний термін обладнання та інженерних мереж.

Вибір нафтовловлювачів для дощової каналізації

Нафтовловлювачі виготовляються з різних матеріалів:

  • Бетонні;

  • Пластикові;

  • Металеві зварні.

Бетонні і металеві резервуари створюються відразу на місці під час монтажу. Пластик вважається універсальним сучасним матеріалом. Він використовується для виготовлення модульних конструкцій, які продаються вже в готовому вигляді. Серед його переваг – термостійкість, міцність, надійність, стійкість до агресивного середовища, герметичність конструкції.

Резервуари можуть бути надземними, підземними та мобільними. Надземні нафтовловлювачі зазвичай встановлюються всередині будівель, а мобільні – на заправках, вокзалах, платформах. Об’єм вибирається з урахуванням типу системи та очікуваних навантажень.

При бажанні, нафтовловлювачі можуть бути оснащені спеціальними сигнальними датчиками, які сповіщають про заповнення фільтра. Система сама повідомляє, коли пора зайнятися очищенням та обслуговуванням. Термін служби якісного вловлювача – до 50 років, протягом яких він зберігає свої властивості і не руйнується під впливом корозії, мікроорганізмів, контакту з грунтом.

Звертайтеся в компанію «Акваполімер Інжиніринг», щоб підібрати відповідні комплектуючі для облаштування дощової каналізації та очисних споруд різної складності і призначення.