Обслуговування каналізаційних насосних станцій

Обслуговування каналізаційних насосних станційЩоб каналізаційна насосна станція залишалася завжди ефективною та надійною, важливо забезпечити правильне комплексне обслуговування. Від цього залежить працездатність системи, її екологічність та функціональність.

– Технічне обслуговування проводиться мінімум раз на квартал;

– Необхідно систематично контролювати робочі цикли всіх насосів;

– Поява дивного шуму при роботі – один з перших знаків несправностей;

– При наявності найменших відхилень, перевіряються всі гідравлічні показники, щоб виявити джерело проблеми;

– При значних збоях в роботі насос необхідно оперативно замінити або відремонтувати;

– Всі насоси періодично по черзі витягають для очищення і обмивання;

– Для підйому не можна використовувати кабелі, щоб уникнути аварійних ситуацій чи серйозних поломок;

– Насоси ретельно оглядаються на предмет пошкоджень, слідів зносу, інших дефектів.

Порядок роботи

Один з перших етапів очисних робіт – очищення колодязів. З них видаляється мул та скупчені відходи. Якщо їх набирається дуже багато, насосне обладнання виходить з ладу, і вся станція зупиняється. Це, в свою чергу, загрожує аварійними ситуаціями, серйозними екологічними проблемами та дорогим капітальним ремонтом.

Щоб уникнути неприємностей, важливо проводити обслуговування каналізаційних насосних станцій професійно і в строк. Під час очисних робіт видаляються всі відходи, тверді частинки, рідкі стоки, які скупчилися в блоках.

Для відкачування використовуються вакуумні насоси та інше професійне обладнання. Це простий і швидкий метод очищення, що дозволяє видаляти навіть серйозні засмічення на значній глибині. Утилізація відходів проводиться на спеціальних полігонах.

Для очищення внутрішньої поверхні від жиру і нафтопродуктів використовуються хімічні мийні засоби. Також перевіряється та відновлюється рівень масла. Якщо його сліди є в воді, потрібно перевірити та замінити гумовий ущільнювач вхідного отвору.

Робота КНС суворо регламентована. Всі процеси відбуваються згідно з нормативною і технічною документацією. Тому контролювати робочий стан насосів досить просто: достатньо порівняти наявні показники з тим, які визначив виробник. Але проводити всі розрахунки і перевірки повинен тільки фахівець з відповідною кваліфікаційною підготовкою.

Паралельно перевіряються всі контакти, клеми, датчики, пускові пристрої, з’єднання та примикання. Кабель живлення обов’язково повинен бути герметично захищений, а розподільна коробка – надійно зафіксована на корпусі. Також перевіряється запірна арматура, механічні кріплення, з’єднувальні вузли, зворотні клапани.

Важливий нюанс при обслуговуванні каналізаційних насосних станцій – дотримання заходів безпеки. Насос потребує ремонту, якщо його показники розходяться з нормативними хоча б на 10%. Візуальний огляд допомагає виявити механічні пошкодження і сліди корозії. При наявності іржі, вона ретельно видаляється, а насос обробляється антикорозійними речовинами.

Наша компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує обладнання і комплектуючі для каналізаційних систем і очисних споруд побутового або промислового призначення, а також – цілий комплекс допоміжних послуг.