Розведення риби та раків у зимовий період 

Середня вартість раків наприкінці 2021 року в Україні коливається від 250 до 350 грн за кілограм, що наштовхує багатьох заповзятливих людей спробувати себе у сфері вирощування ракоподібних. Цей бізнес не вимагає великих капіталовкладень, але пов’язаний з конкретними ризиками, які можуть призвести до втрат. Правило №1: раки люблять чисту воду. Правило №2: для швидкого росту та розмноження риби та раків повинен бути створений оптимальний мікроклімат. Правило №3: цей бізнес легко масштабується та організовується у будь-яких обсягах.

Щоб вирощувати рибу та раків, потрібно вирішити такі головні питання:

  1. водоймище;
  2. мальок;
  3. корм;
  4. обладнання.

Місцем вирощування раків та риби можуть бути природні (річки, озера, ставки, ставки) або штучні водоймища (басейни, ємності). Деякі підприємці-початківці для цих цілей використовують навіть акваріуми, але хорошої віддачі від них не буде. Тут важливо розуміти, що у разі вирощування раків у природних водоймищах, рентабельність бізнесу буде низькою, тому що взимку раки впадають у сплячку, через що особини повільно ростуть і розмножуються. Зростання та розмноження риби також уповільниться. Тому розведення риби та раків у промислових масштабах краще організовувати в умовах стабільного мікроклімату, для чого відмінним рішенням стануть спеціальні модульні ємності.

Процес вирощування раків починається із закупівлі особин жіночої та чоловічої статі уподобаного виду або вилову з відкритих водойм. Останній спосіб – безкоштовний, але не завжди виправданий. Якщо підходити до справи серйозно, то краще купити особин австралійського, кубинського або мармурового раку та розводити якийсь один вид, який краще пристосований до кліматичних особливостей регіону.

У природних водоймищах раки харчуються водоростями, комахами, рачками та іншими органічними мешканцями прісної води. Раки – канібали, тому дуже важливо організувати підживлення особин, щоб вони один одного не їли. Потрібно вибирати корм, що містить багато кальцію, так потрібний для формування панцира. Корм закидається у спеціальні клітки – годівниці 40 на 40 см. Якщо вода у водоймі прогрівається вище 7 градусів, у раціон поступово вводять м’ясо та дощові черв’яки. Але з їжею не варто перестаратися, інакше вода може зацвісти, через що буде потрібно очищення або заміна свіжої води.

Для підтримки оптимального мікроклімату в зимовий час необхідно додаткове обладнання, що дозволяє забезпечити підтримку необхідної температури води для стабільного зростання особин (стосується ракоподібних та риб). Взимку басейни та ємності зазвичай вкривають та обігрівають, щоб прискорити процес зростання та підвищити продуктивність приплоду.

Модульні ємності

Каркасні ємності для розведення риби – відмінне рішення для промислового вирощування риби та раків. Вони являють собою міцні та герметичні швидкомонтовані споруди, які можуть монтуватися в приміщенні або на вулиці. Для вирощування раків та риби в зимовий час на вулиці резервуари утеплюються шаром теплоізоляційного матеріалу і можуть закопуватися в землю, що дозволить забезпечити стабільну температуру. Крім того, ємності можна обладнати системою підігріву, що дозволить забезпечити швидке зростання та розмноження особин, і, відповідно, фінансову віддачу.

Акваполімер Інжиніринг

Компанія «Акваполімер Інжиніринг» є одним із лідерів на ринку України з виготовлення модульних резервуарів. У нашому каталозі представлені основні типорозміри модульних резервуарів, з яких можна підібрати ємність необхідних габаритів за висотою, діаметром та обсягом.