Історія виникнення пожежних резервуарів

Історія виникнення пожежних резервуарів

Перший сталевий резервуар був виготовлений у США у 1864 році. Він був не циліндричної форми, як ми звикли, а прямокутної. Через 14 років у Російській імперії інженером Шуховим був запроектований перший клепаний металевий резервуар, у якому потім зберігали нафту. І він уже був циліндричної форми, за рахунок чого вдалося досягти зменшення витрати листового металу на виготовлення споруди. Надалі всі резервуари почали будувати як циліндр , і сфера застосування ємностей розширилася з допомогою появи нових матеріалів та інженерних рішень.

В наші дні резервуари є невід’ємним елементом систем пожежогасіння на великих виробництвах, заводах, фабриках, складських та логістичних центрах, с/г підприємствах та інших вогненебезпечних об’єктах. У пожежних резервуарах повинен зберігатись необхідний запас води для локалізації загорянь.

Різновиди пожежних резервуарів

За варіантом розташування щодо поверхні землі:

  1. Підземні – зазвичай встановлюють умовах обмеженого простору. Передбачено земляні роботи, через що подорожчає та збільшується термін монтажу підземного резервуару. Умова установки підземної ємності – відсутність високого рівня грунтових вод.
  2. Надземні – монтуються землі, тому для монтажу не потрібно проводити земляні роботи. Через це встановлення надземної конструкції обійдеться дешевше.

За типом використовуваного матеріалу:

  1. Пластикові (поліетилен, поліпропілен);
  2. ЗБВ;
  3. Сталеві.

За типом установки:

  1. Горизонтальні;
  2. Вертикальні (практичніші і не займають багато місця).

За способом збирання:

  1. Зварювальні.
  2. Збірні (модульні).

Вибір того чи іншого резервуару визначається виходячи з нормативної бази ПБ та ТУ, особливостей рельєфу земельної ділянки, наявності комунікацій, рівня ґрунтових вод, вимог страхових компаній, особливостей та потужностей об’єкта, де організовується система пожежної безпеки. Важливим чинником під час виборів резервуару є ціна. Так, наприклад, зварні сталеві резервуари істотно дорожчі і складніші у виготовленні, ніж сталеві збірні модульні конструкції на роз’ємних болтових з’єднаннях.

Збірні модульні резервуари

Збірні модульні резервуари

На відміну від усіх вищезгаданих резервуарів, саме модульні ємності мають усі переваги недорогих, практичних, міцних та довговічних резервуарів:

  • на відміну від зварних резервуарів модульні ємності не мають зварних швів;
  • на відміну від залізобетонних конструкцій можуть переноситися з місця на місце;
  • компактні розміри конструкції у розібраному вигляді для зручності транспортування (велику ємність можна перевезти однією вантажною машиною);
  • не потрібне використання спеціалізованої будівельної техніки (фундамент – звичайний стрічковий);
  • висока швидкість монтажних робіт (модульні ємності збираються на раніше підготовленому стрічковому бетонному фундаменті);
  • можливість проведення монтажних робіт цілий рік;
  • невисока собівартість проекту на відміну від зварних та бетонних споруд;
  • велика місткість, практичність та універсальність на відміну від пластикових баків (модульні резервуари можуть додатково оснащуватися теплоізоляцією, системами підігріву води, якщо передбачається експлуатація ємності у зимовий період).

Використання вертикальних збірних резервуарів також дозволяє суттєво заощадити вільний простір, що дуже важливо для складських та виробничих територій. Водночас вертикальна конструкція має бути стійкою, витримувати вітрове та снігове навантаження, сейсмічні підземні поштовхи. З цією метою модульні резервуари надійно кріпляться до фундаменту за допомогою спеціальних фіксаторів, що захищають конструкцію від перекидання. Для кращої стійкості збірні ємності заглиблюють у землю на глибину близько 2,4 метри.

Конструктивні особливості модульних ємностей

Стандартний модульний резервуар – це споруда, що швидко зводиться, що складається з оцинкованого каркаса, по колу якого за допомогою гідравлічного домкрата кріпляться гофровані листи на болти, утворюючи кільця. Товщина, розміри та кількість листів визначаються обсягом резервуару та співвідношенням діаметр/висота споруди.

Проектний розрахунок пожежної ємності має здійснюватись з урахуванням необхідного запасу міцності, що має становити 2:1. Саме з цією метою для монтажу резервуарів використовується гофрований лист, який значно перевищує характеристики міцності гладкого листа.

Дах пожежної ємності може бути виконаний із пластику або сталі. Форма даху робиться у вигляді усіченої піраміди, щоб нагорі не збирався сніг і не створював навантаження, що деформує.

Щоб забезпечити абсолютну герметичність конструкції збірні пожежні резервуари всередині оснащуються поліпропіленовою мембраною.

Як правильно вибрати пожежний резервуар

Правильно обраний, спроектований та встановлений пожежний резервуар дозволить забезпечити необхідний запас води для автоматичної системи пожежогасіння. При виборі ємності необхідно врахувати низку факторів:

  1. Місткість ємності повинна покривати потреби всіх протипожежних систем на об’єкті. Модульні резервуари можуть бути виготовлені у великому інтервалі обсягів: від 15 до 5000 кубічних метрів води.
  2. Сезонність експлуатації резервуара – у разі використання пожежної ємності у зимовий період необхідно передбачити якісну теплоізоляцію резервуару. Також можна додатково обладнати ємність системою підігріву води шляхом встановлення ТЕНів. Це дозволить унеможливити замерзання води всередині ємності.
  3. Загальна кількість резервуарів, які потрібно розмістити на об’єкті. Якщо не дозволяє місце, можна передбачити підземний спосіб монтажу модульного резервуару – це додаткові витрати на земляні роботи, використання спецтехніки і т.д.
  4. Переваги та недоліки конкретного конструктивного рішення резервуара, які застосовуються для захисту об’єкта від загорянь.

Також, важливим фактором при виборі ємності є виробник і підрядник, який виконуватиме монтаж.

Замовити пожежний резервуар в Україні

Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує до реалізації модульні резервуари MakBox місткістю до 5000 м3. Це надійні, перевірені ємності, які успішно зарекомендували себе в Україні та за її межами.

Звертайтеся, наші інженери підберуть пожежну ємність необхідного об’єму, діаметра та висоти для вашого об’єкту. Також ми надаємо послуги монтажу та шеф-монтажу модульних резервуарів по території України та за її межами.