Принцип роботи жировловлювачів

Принцип роботи жировловлювачів

Стічні води, що потрапляють в каналізаційну систему, практично завжди містять в собі різні жири. Особливо це стосується стоків з кухні, як з побутової, так і з професійної.

Згодом велика кількість жирів засмічує каналізаційну систему, погіршує її роботу та ефективність очисних споруд. Жири осідають в резервуарах та на дренажному покритті, забруднюють навколишнє середовище, грунт та воду. Також ускладнюється і відкачка стоків.

Саме для цього в каналізаційних системах використовуються жировловлювачі. Основний їх принцип максимально простий: вони затримують жирові частинки та не дають їм потрапляти у каналізаційну мережу. А от конструктивні особливості можуть відрізнятися.

Вода, потрапляючи в резервуар, поступово заповнює першу камеру. Жирові частинки піднімаються на поверхню за рахунок різної щільності. Там жир потрапляє в спеціальний лоток, де й накопичується, а очищена вода йде далі по системі. У другій камері жир остаточно відділяється. Скупчені тверді частинки доводиться періодично вичищати вручну або за допомогою автоматизованих систем.

Часто в жировловлювачах встановлюється додатковий механічний фільтр. Він відсіває найбільші частки перед вхідним патрубком, щоб запобігти передчасному забрудненню.

Важливий нюанс – повна герметичність конструкції. Це запобігає ризику витоку відходів, перешкоджає поширенню неприємних запахів, робить жировловлювач дійсно ефективним та екологічним. Діаметри патрубків підбираються під діаметр трубопроводу для простоти монтажу і надійності з’єднань.

Технологія роботи

Різні моделі жировловлювачів використовують різні способи для відділення та переробки жиру:

  • Механічний. Дрібнодисперсні пористі мембрани утримують жирові сполуки. Це найпростіший метод, який можна використовувати в будь-якому середовищі, але він недостатньо ефективний при великих обсягах робіт. Якщо жиру занадто багато, мембрани швидко засмічуються і вимагають постійного очищення та заміни.
  • Коалісцентний. Ще один природний спосіб. Жири збираються в конгломерати, скупчуються на поверхні, утворюють плівку, а після цього видаляються механічним шляхом.
  • Фізико-хімічний. В системі використовуються спеціальні реагенти, які пов’язують жирові частинки між собою. А механічні фільтри глибокого очищення відокремлюють великі скупчення та осаджують їх у відстійниках.
  • Флотаційний. Спеціальні компресори закачують до камери повітря. Жири скупчуються на бульбашках, після чого піднімаються на поверхню. Метод застосовується в системах з високою температурою стоків, коли жир практично повністю розчинений і механічні методи недостатньо ефективні.
  • Центрифугування. Вода і жир мають різну щільність та вагу, так що, потрапляючи в центрифугу, розділяються під впливом інерції.

Також існують жировловлювачі, які базуються на принципі випаровування, кристалізації та інших сучасних технологіях. Підбираються вони з урахуванням експлуатаційних умов, типу і властивостей робочого середовища, очікуваного рівня навантажень та пропускної здатності.

Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує надійні комплексні системи для облаштування очисних споруд промислового і побутового призначення різної складності.