Заклади громадського харчування та очищення стічних вод

Заклади громадського харчування та очищення стічних вод

Для підприємств громадського харчування перед скиданням стічних вод у каналізаційну мережу чи на локальну очисну споруду необхідно додатково встановлювати жироуловлювачі та інше спеціальне обладнання

Харчові виробництва систематично використовують мийки та посудомийні машини, тому існує ризик перевищення у стічних водах допустимих концентрацій жирів у суміші з миючими засобами. З часом це призводить до закупорки патрубків і виходу з ладу трубопроводу і локальних очисних споруд.

Інші поширені забруднювачі харчової промисловості – крохмаль, м’язга, бруд, пісок. Для них також використовуються спеціальні відстійники, що запобігають засміченню каналізаційної мережі та забрудненню навколишнього середовища. Рівень концентрації забруднювачів вимірюється в мг/л або мг/м3 та суворо регламентований державними стандартами і санітарно-гігієнічними нормами.

Очисні системи, які використовуються в закладах громадського харчування, також використовуються на м’ясопереробних комбінатах, підприємствах з виробництва напівфабрикатів, в пекарнях, кондитерських, на молочних заводах та інших підприємствах харчової промисловості.

Як облаштувати систему очищення стічних вод у кафе та ресторанах?

Традиційно підприємства громадського харчування оснащені внутрішньою виробничою каналізацією. При її проектуванні закладаються затвори, фільтри, системи доочистки і повноцінні очисні споруди для очищення стічних вод.

Основний елемент такої системи – жировловлювачі. В них відокремлюються та затримуються жири і олії рослинного або тваринного походження, після чого піднімаються на поверхню спеціального резервуару за рахунок різниці густин.

  • При невеликій концентрації жирів досить механічного відстоювання у відстійнику. В процесі відокремлюється 40-60% забруднень, в залежності від тривалості. Компактні відстійники можуть монтуватися прямо на підприємстві, в виробничих приміщеннях, а більш габаритні – під землею, неподалік від об’єкта. Для зручності відстійники в приміщеннях комплектуються переливною трубою або лотком та шкребками для механічного очищення ємності.
  • На великих підприємствах використовується обладнання, що працює за принципом всмоктування мулу. Відходи зберігаються в резервуарах, після чого вивозяться на утилізацію спеціальними компаніями.
  • Якщо концентрація жирів занадто висока, використовуються комплексні локальні очисні споруди. Вони очищають стічні води до рівня, допустимого для скидання в міський колектор. У такі системи входять додаткові фільтри, флотатори, електрофлотокоагулятори. Для більш якісного фізико-хімічного очищення використовуються спеціальні реагенти. Схема такої системи розробляється індивідуально під конкретний проект, з урахуванням необхідних об’ємів, параметрів каналізаційної мережі та продуктивності.

А спроектувати відповідні системи для очищення стічних вод в закладах громадського харчування можна, звернувшись до нас. Компанія «Акваполімер Інжиніринг» пропонує свої послуги з розробки, комплектації та монтажу очисних споруд для господарських та промислових потреб.