Ультрафіолетове знезараження води. Що варто знати?

Ультрафіолетове знезараження води – один з найбільш поширених і практичних методів для очищення від бактерій, вірусів і патогенних мікроорганізмів. Для його використання є різне устаткування та конструктивні рішення.

Ультрафіолетові хвилі знаходяться на межі видимості, а саме випромінювання буває трьох типів: далеке, середнє і ближнє. Для знезараження води використовуються хвилі середньої довжини, 200-400 нм, а найефективнішим вважається межа 250-270 нм. Саме в цих межах зазвичай працюють знезаражувальні УФ-установки.

Установки для знезараження

Конструктивно різні УФ-установки для знезараження складаються з декількох функціональних блоків. Основний елемент – бактерицидна камера, в якій встановлені лампи в кварцових чохлах, що захищають корпус.

Випромінювання в ультрафіолетовій лампі утворюється за рахунок того, що в корпусі випаровує той чи інший метал. Тиск, під яким її пари знаходяться в лампі, визначає довжину хвиль.

Ультрафіолетове знезараження води. Що варто знати? Ультрафіолетове знезараження води. Що варто знати?

Ультрафіолетова лампа

Існує три типи ламп: високого, середнього та низького тиску. Для знезараження використовуються тільки другі чи треті. Вони не тільки виробляють потрібну довжину хвиль, але й більш довговічні та споживають менше енергії.

За способом монтажу установки діляться на:

  • Навісні та заглибні;

  • Паралельні або перпендикулярні щодо потоку води;

  • Напірні або з природним струмом води;

  • Цілісні корпусні або у вигляді окремих модулів, які розміщуються в лотках на різній відстані один від одного.

Принцип роботи простий: коли вода проходить через фільтр і омиває кварцовий чохол, вона отримує необхідну дозу опромінення.

Переваги ультрафіолетового знезараження

Порівняно з популярними альтернативними методами, на кшталт хлорування, ультрафіолетове знезараження має ряд переваг:

  • УФ-опромінення повністю знищує більшість бактерій, спор чи інших мікроорганізмів, включаючи збудників дизентерії, тифу, холери, поліомієліту, вірусного гепатиту, тощо.

  • Це один з найефективніших методів знезараження, якість якого може досягати 99,9%.

  • Таке знезараження не вимагає реагентів та не змінює хімічних властивостей води. Технологія повністю екологічна і безпечна для людини. Принцип очищення базується на фотохімічних реакціях всередині мікроорганізмів.

  • Знезаражені стічні води не мають негативного впливу на водойми або грунтові води. В них немає мутагенних або токсичних сполук.

  • Перевищення дозування опромінення не має таких наслідків, як передозування реагентів.

  • УФ-установки недорогі й доступні. Для них не потрібно докуповувати додаткові комплектуючі або витратні матеріали. Утримання та використання не вимагає додаткових ресурсів.

  • Сучасне обладнання відрізняється гнучкістю налаштувань, наявністю різноманітних датчиків і систем безпеки, що забезпечують стабільну та безперебійну роботу приладу.

  • Для впливу досить лічених секунд. Проточні системи цілком справляються зі своїм завданням, так що не потрібні накопичувальні резервуари або відстійники.

Звертайтеся до нас, щоб придбати комплектуючі та обладнання для очисних споруд. Фахівці «Акваполімер Інжиніринг» підберуть тільки кращі і надійні рішення для об’єктів будь-якої складності.