Очисні споруди для автомийки. Що треба знати?

Очисні споруди для автомийки. Що треба знати?

Професійна автомийка – бізнес, який не втратить своєї актуальності до тих пір, поки залишаються автомобілі. Але при її створенні потрібно враховувати цілий ряд нюансів. Це стосується не тільки вибору обладнання і пошуків кваліфікованого персоналу, а й облаштування автоматизованої системи очищення стоків.

Вода – основний витратний матеріал на будь-який мийці. Щоб добре очистити автомобіль від пилу і бруду, витрачається не один десяток і навіть не одна сотня літрів. І відразу ж виникає кілька глобальних проблем:

  • Такі витрати води призводять до істотних матеріальних затрат;
  • Перевитрата ресурсів негативно впливає на екологію;
  • Заборонено утилізувати стоки після мийки в каналізаційну систему;
  • Неправильне скидання неочищених стічних вод призводить до забруднення поверхневих та грунтових вод.

Після повного циклу мийки в воді містяться не тільки бруд і пил, але також миючі засоби, хімічні домішки, залишки палива чи машинного масла. Саме тому звичайного фільтра недостатньо. Для автомийок використовуються спеціальні очисні споруди.

Особливості очисних споруд для автомийок

Різні види підприємств відрізняються способом мийки автомобілів. Від цього залежить витрата води і актуальність системи рециркуляції. Саме тому визначитися з вибором очисної споруди рекомендується ще на етапі проектування мийки.

Основні параметри будь-якої системи:

  • Ступінь очищення. Визначає, яка частина шкідливих домішок видаляється після фільтрації. Сучасні системи забезпечують видалення до 80-90% забруднень.
  • Продуктивність. Якщо весь стік скидається в каналізацію, то показники очисної споруди повинні відповідати параметрам каналізаційної мережі. Для систем рециркуляції використовуються такі показники, як відсоток втрат об’єму і тривалість повного циклу очищення.
  • Робочий принцип. Від цього залежать розміри і спосіб монтажу очисної споруди.

Якість води, що пройшла очищення, чітко регламентується державними стандартами, технічними і санітарними нормами. Очисні споруди для автомийок оснащуються спеціальною автоматикою. Вони можуть розташовуватися поза будівлею мийки та працюють максимально автономно.

Як обрати очисну систему для автомийки

При проектуванні очисної споруди для автомийок необхідно врахувати кілька основних нюансів:

  • Середня витрата води, яка залежить від типу мийки: тунельної або портальної;
  • Тип грунту та рівень грунтових вод, який впливає на особливості монтажу резервуарів і очисних ємностей;
  • Особливості підключення до водопостачання і центральної каналізації.
  • Параметри електромережі, необхідної для роботи обладнання.

Логічне рішення – організація повторного циклу використання води після її очищення. Зараз це найефективніший, економічний і екологічний варіант, який сповна окупить витрати на його облаштування вже в короткий термін.

Якщо витрата води невелика, встановлюється система доочистки. Вона видаляє шкідливі домішки перед скиданням стоку в каналізацію. Але чим більше споживання – тим доцільніше повторне використання. Тим паче, сучасні споруди здатні впоратися із практично стовідсотковим очищенням, після якого близько 80% об’єму води відправляється на рециркуляцію.

Компанія «Акваполімер Інжиніринг» надає послуги в сфері проектування очисних споруд, включаючи спеціальні системи для автомийок. Ми допоможемо визначитися з комплектацією, монтажем та іншими питаннями, надамо всі необхідні консультації та повністю введемо обладнання в експлуатацію.