Норми і правила установки локальних очисних споруд

Норми і правила установки локальних очисних споруд

Автономна каналізація заміського будинку – комплекс обладнання і технічних засобів, призначених для очищення стічних вод до параметрів, що відповідають санітарно-епідеміологічним вимогам і нормам. Головним елементом автономної каналізації є очисна станція, що представляє собою резервуар з поліпропілену циліндричної форми, розділений на відсіки. Компресор і система управління обладнанням розміщується в спеціальному боксі, який зазвичай встановлюється всередині очисної станції або в іншому місці на відстані не більше 20 метрів до станції очистки стічних вод. Проста конструкція і мінімальна кількість складних вузлів забезпечують високу ступінь надійності очисних споруд під час експлуатації. Очисна станція практично не вимагає обслуговування, при цьому очищена вода скидається в канаву, дренаж або поруч розташовану водойму.

Основна вимога до монтажу автономної каналізації на ділянці – дотримання безпечної відстані до житлових будівель, джерел питної води та інших важливих об’єктів заміського будинку. Також слід передбачити планування ділянки, де буде будуватися біо каналізація, властивості грунту, рельєф місцевості, наявність інженерних комунікацій тощо.

Правила розміщення та експлуатації очисних споруд

При проектуванні системи очищення стічних вод необхідно керуватися наступними рекомендаціями:

  1. Очисна станція повинна розташовуватися не ближче, ніж 5 метрів від будинку, щоб уникнути руйнування фундаменту і не далі, ніж 20 метрів – в цьому випадку буде потрібно суттєво поглиблювати споруду для досягнення необхідного кута нахилу каналізації, що призведе до додаткового фронту робіт і відповідно подорожчання проекту .
  2. Щодо свердловин і колодязів біо каналізація повинна монтуватися на безпечній відстані: не менше 5 м до герметичних свердловин, 15-20 м до відкритих колодязів. Тільки при дотриманні цих вимог можна запобігти потраплянню очищених вод в грунтові води.
  3. Щодо садових насаджень, фруктових дерев і с/г культур поля фільтрації повинні знаходитися не менше 4 м.
  4. Каналізаційні споруди мають будуватися на відстані 1-2 м від меж вашої ділянки з урахуванням розташування сусідських госпбудівель, гідротехнічних та інших споруд.

Наслідки неправильного розміщення та експлуатації

Очисні споруди повинні бути грамотно сплановані, так як будь-яка помилка може призвести до замулювання дренажу і неправильної роботи автономної каналізації. Для облаштування дренажу рекомендується використовувати пісок, гравій та інші копалини, котрі добре вбирають вологу. У разі установки дренажу на близькій відстані від джерел питної води, можливе попадання очищених стоків, які можуть привести до їх забруднення.

Для правильної і безаварійної роботи необхідно періодично обслуговувати очисні станції, включаючи видалення сміття, піску, активного мулу, що утворився в процесі очищення. Також періодично необхідно перевіряти працездатність обладнання. Найменші відхилення в роботі можуть привести до погіршення якості очищення і швидкого виходу з ладу установки. Щоб уникнути замерзання стічних вод в зимовий період, необхідно правильно вибрати глибину прокладання каналізації.

Вибір очисних споруд

Вибір очисної станції здійснюється на основі наступних критеріїв:

  • обсяги утворення стічних вод виходячи з кількості членів сім’ї;
  • робочий об’єм камери – станції випускаються об’ємом 1-50 м3;
  • паспортне споживання електроенергії (від 0,1 до 1,5 кВт / год);
  • інші параметри (висота відведення / підведення труби, діаметр патрубка, маса установки і т.д.).

 

 

Очисні споруди MakBoxBio від компанії «Акваполімер Інжиніринг» ідеально підходять під ці параметри. Величезний модельний ряд дозволяє підібрати станції з необхідними характеристиками, як для присадибної ділянки, так і для цілого котеджного селища. Залишилися питання? Телефонуйте і наші консультанти допоможуть прийняти правильне рішення.