Небезпеки в зимовий період

підземний пожежний резервуар

Пожежні резервуари – основні елементи протипожежних систем безпеки, які використовуються для зберігання пожежної води в необхідній кількості. Пожежні ємності для води повинні забезпечувати цілодобовий доступ до рідини. Крім того, необхідно мінімізувати ризики випаровування і промерзання води відповідно в літній і зимовий період. На промислових об’єктах і в сільськогосподарській сфері, в приватному секторі і житлових комплексах ідеальним і найбільш практичним рішенням для забезпечення протипожежного режиму є модульні ємності від компанії «Акваполімер Інжиніринг».

Види небезпек

Зима таїть в собі багато небезпек, які несуть загрозу не лише життю людині, а й матеріальному добробуту. Сюди можна віднести:

  • промерзання грунту,
  • замерзання автономної каналізації,
  • замерзання ємностей з водою і ін.

Всі ці небезпеки можуть стати причиною екологічних катастроф, аварій, пожеж та інших негативних явищ для оточуючих людей, флори і фауни.

Промерзання пожежних резервуарів

Згідно зі статистикою, кількість пожеж в зимовий час більше, ніж влітку. Тому дуже важливо стежити за станом води в резервуарах і не допускати її замерзання. Це може привести до руйнування конструкції самої ємності і її непридатності для протипожежних цілей. Пожежні резервуари можуть встановлюватися підземним, частково заглибленим і надземним способом. У зимові морозні дні існує висока ймовірність промерзання води, так як оцинкований метал не є ефективним утеплювачем.

Рішенням проблеми із замерзанням пожежно-технічної води може стати теплоізоляція пінополістиролом, утеплення мінватою або установка підігріваючих пристроїв, через які періодично прокачується гарячий теплоносій в зимовий період.

Правильно обладнані утеплені ємності для води функціонують при будь-яких мінусових температурах, виключаючи промерзання рідини. Для підземних резервуарів утеплювач лягає над ємністю, крім того може застосовуватися обвалування – як частина теплового захисту, яка повинна забезпечувати безперешкодний проїзд пожежних машин до забірного пристрою ємності. Забір води з ємності організовується за допомогою насосних станцій, які підключаються пожежними рукавами через роз’єми або встановлюються безпосередньо в сховище води через люк. Вода подається з центральних водопроводів або тимчасових магістралей.

Профілактика промерзань і розривів труб

підземні пожежні ємності

Основною причиною промерзання ємностей і руйнування водопроводів є порушення технології монтажу і помилки в експлуатації.

Незалежно від конструктивних особливостей ємностей, передбачається фронт робіт по захисту резервуарів від зовнішнього впливу:

  • гідроізоляційні роботи;
  • теплоізоляція;
  • механічний захист;
  • захист від спливання;
  • заземлення.

Резервуари, що відповідають галузевим стандартам і вимогам, є ефективним елементом протипожежної безпеки. Щоб уникнути ситуацій з промерзанням сховищ пожежної води, звертайтеся за допомогою до фахівців компанії «Акваполімер Інжиніринг». Вони виконають монтаж ємності за всіма правилами, нададуть гарантію на роботу і професійну консультацію по експлуатації модульних ємностей.