Як не дати ємності замерзнути при вимкненні світла 

Небезпека мінусових температур для ємностей з питною, пожежною чи технічною водою є очевидною – при температурі нижче 0°C вода перетворюється на лід, який, розширюючись, може деформувати і навіть розірвати резервуар.

З настанням зими в умовах постійного відключення електроенергії через ракетні атаки неадекватного сусіда, у побуті та на виробництві використовують різні способи, щоб не дати ємності для зберігання води замерзнути:

  • Якщо є можливість, встановити ємність у приміщенні. Бажано, в опалюваному, хоч і періодично.
  • Виконати теплоізоляцію ємності та запірно-регулюючої арматури (крани, засувки, труби). Тип та товщина шару теплоізоляції підбирається залежно від середньодобової температури.
  • Якщо теплоізоляції недостатньо, необхідно організувати електричний підігрів резервуара (електричний кабель, теплова стрічка, занурюваний електричний водонагрівач). Для електричного підігріву потрібна електроенергія, тому доведеться купувати генератор або систематично підігрівати воду, поки вона є. Щоб вода залишалася довгий час теплою і не замерзала, не обійтися без теплоізоляції резервуара. Для цього може використовуватися мінеральна вата, якою обмотують бак і стягують мотузкою. Також на кришку резервуара може наноситися рідкий двокомпонентний пінополіуретан з високими теплоізоляційними властивостями. Вибір системи обігріву залежить від бюджету, теплоізоляції, габаритів та матеріалу ємності.

Якщо немає можливості придбати генератор та систему підігріву, при цьому резервуар встановлений в умовах з мінімальним ризиком замерзання води, попередити її замерзання можна, зробивши кілька простих кроків:

  1. Купуйте ємність більшого об’єму – що більше води у баку, то довше вона не замерзне.
  2. Віддавайте перевагу круглим ємностям, ніж із квадратної або прямокутної форми– вони краще ізолюють від холоду за рахунок меншої контактної поверхні із повітрям.
  3. Періодично оглядайте ємність, трубопровід та арматуру на предмет витоків, які сприяють процесу перетворення рідини на лід.
  4. Уникайте резервуарів з плоским дахом (якщо передбачена установка на вулиці) – на похилому даху менша ймовірність утворення льоду.
  5. Забезпечте рух води в ємності (якщо це можливо) – вода, що рухається, вимагає сильніших морозів, щоб перетворитися на лід.
  6. Встановіть ємність під землею нижче за глибину промерзання ґрунту (для кожного регіону глибина промерзання ґрунту може відрізнятися).

Модульні ємності різних типів

Якщо вам потрібно організувати зберігання питної чи пожежної води на вулиці у великій кількості, найкращим рішенням стануть модульні ємності. Це сталеві швидкозведені резервуари, в яких можна цілий рік зберігати різні цінні рідини. Для цього модульні резервуари оснащуються сучасною теплоізоляцією, циркуляційними насосами та навіть системами підігріву у вигляді ТЕНів.

Залежно від особливостей експлуатації, модульні ємності бувають наземні та підземні. Останні не оснащуються підігрівом, лише теплоізоляцією.

 Чому з нами вигідно

Компанія “Акваполімер Інжиніринг” пропонує на вигідних умовах замовити ємність для зберігання води в Україні. У нашому каталозі представлені поліпропіленові ємності різного об’єму та форми. Також у нас можна замовити монтаж модульного резервуару на об’єкті замовника: всі доступні типорозміри модульних резервуарів ви знайдете на нашому сайті.

як не дати замерзнути резервуарам з водою